Bamya Tohum Ekimi

Bamya Tohum Ekimi

Sulama yapılmadan bamya üretimlerinde ise aynı şekilde toprak işlemesinden sonra düz tarlaya, sıralara el ile veya mibzer ile sıra arası 40-50 cm sıra üzeri ise 15-20 cm mesafelerle ekim yapılır. Bir dekar alan için 1.5-2.0 kg tohum yeterlidir. Bamya ziraatinde uygulanan ekim mesafeleri iklim ve çeşide göre büyük farklılıklar gösterir.

Sıcak ülkelerde uygulanan 100 x 25 ve 100 x 50 cm' lik ekim mesafeleri ülkemizde ancak Akdeniz Bölgesinde uygulanır.
Ege Bölgesinde uygulanacak ekim mesafeleri sıra arası 40 cm, sıra üzerleri 15- 20 cm' dir.

Yalova ve İstanbul yöresindeki susuz koşullarda yapılan Sultani Bamya yetiştiriciliğinde mesafeler biraz daha dar tutulur. Bu yetiştiricilikte sıra araları 30-35 cm’dir.

Balıkesir gibi bodur sayılabilecek çeşitlerde sıralar arası 30-35 cm yeterli olur. Sıra üzerleri de 15 cm' den daha az olmamalıdır.
Ekim sırasında toprak rutubeti çok önemlidir. Ekim tarihi hava ve toprak sıcaklığına ve toprağın tavına göre belirlenir. Genellikle 15-20 gün sürer. Marmara Bölgesi için ekim zamanı 25 Nisan’ da başlar, yaklaşık 1 ay sürer.

Ege ve Akdeniz Bölgelerinde ekimler, yöre şartlarına göre ocak- mart ayları gibi geniş bir periyotta yapılır.
Orta Anadolu iç bölgelerimizde ise genellikle mayıs ayı içinde tohum ekimi gerçekleştirilir.

Tohum elde etmek amacıyla yapılacak bamya yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı, tohum ekimi ve bakım koşulları normal pazar için yapılan taze bamya üretiminden farklı değildir. Ancak tohum eldesi amacıyla yapılan üretimde, sıra arası ve üzeri mesafeler daha fazla tutulur. Çeşidin habitüs iriliğine veya dallanma özelliğine göre tohum ekimi genelde 90- 120x30-40 cm mesafelerle yapılır. Sofralık bamya üretimi amacıyla yapılan bakım koşullarından sonra taze meyveler hasat edilmeden olgunlaşmaya bırakılır. Meyveler kuruyup çatlamadan hasat edilmelidir. Aksi halde tohumlar, çatlayan meyvelerden kolayca dökülür. Henüz kurumamış ancak sararmış ve çatlamaya yüz tutmuş meyveler toplanarak gölge bir yere serilir. Burada çatlayan meyvelerden tohumlar kendiliğinden dökülür. Büyük çaplı yapılan üretimlerde tohumlar, el veya makine ile kesilerek gölge yerde kurutulur. Temizlenen tohumlar nem kontrolü yapılarak paketlenir.
Top