Brokoli Gübreleme

Brokoli Gübreleme

Brokoli yetiştiriciliğinde bir dekar alana toprak yapısına bağlı olarak yaklaşık 80–100 kg 15:15:15 kompoze gübrenin tamamı dikim öncesi toprak işleme sırasında verilmelidir. Yan kolların hasadı yapılacak ise olgunlaşmamış ana çiçek taslakları hasat edildikten sonra bitkinin yaprak izdüşümüne toprak yapısına bağlı olarak 30–50 kg nitratlı gübre verilmelidir.

Genel olarak dekara 16,8 kg azot, 11,2 kg fosfor ve 16,8 kg potasyum tavsiye edilmektedir. Gübrelerin verilmesinde en etkili metot; fosforun son toprak hazırlığında pulluk altına, potasyumlu gübre ile azotlu gübrenin üçte birinin dikimden önce, üçte birinin büyüme periyodu içerisinde çeşitlerin vegetasyonuna bağlı olarak dikimden belli bir süre sonra ve son kalan üçte birlik kısmın ise ana taç hasat edildikten sonra verilmesidir.

Yağış ve sulamanın çok olduğu yerlerde yıkanma ile derine giden azot noksanlığını telafi etmek için ilave azot verilmelidir. Yine bölge ve toprak durumuna göre kükürt ve magnezyum tatbiki de gereklidir. Ekimden önce ilk gübrelemede dekara 0,2 kg boron (Borax
veya Solubor) kullanılmasında fayda vardır.

Mikro elementler açısından brokoli bor ve molibden eksikliğine karşı çok hassastır. Bor eksikliği verim düşüklüğüne yol açmaktadır. Ayrıca içleri kahverengi ve boş gövdeli küçük taçlar meydana gelmektedir. Bor eksikliği dikim öncesi verilen boraks ile giderilebilir.

Molibden eksikliğinde ise whiptail (kamçı kuyruk) olarak isimlendirilen bir zararlanma görülür. Molibden eksikliğine pH’sı 5,5 altındaki asit karakterli topraklarda daha sık rastlanır. Molibden eksikliğini kireçleme, yapraklara gübre uygulaması veya tohuma yapılan muameleler ile giderilebilir.
Top