Erzurum'da Ne Yetişir?

Erzurum'da Ne Yetişir?

Erzurum tarımında hayvancılık tarla ürünlerinden önce gelir. İklim çok sert olduğu için yetişen ürünler sayılıdır. Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir. Meyve olarak, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ceviz, ayva, kayısı ve kızılcık yetişir. Erzurum ve Pasinler ovasında sulama tesisleri yapılmıştır. Sulu tarım ile verim artmıştır.

Tarım sektörü ekonomik, sosyal, politik ve teknik yönleriyle diğer sektörlerden farklı özellikleri olan ve vazgeçilmez öneme sahip bir sektördür.

Tarım ürünlerinin temel ihtiyaç maddeleri oluşu, bu ürünlere stratejik bir önem kazandırmıştır. Bütün ülkeler tarımsal ürünlerde; özellikle, tahıl, şeker, süt, et ve bitkisel yağ gibi temel tarımsal ürünlerde kendi kendine yeterli olma çabası içerisindedir ve tarım politikaları bu hedef doğrultusundadır.

İlimizde yetişen/üretilen İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Karnavaz ve Tortum pekmezi, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.

Erzurum bulunduğu coğrafya, iklim özellikleri, geniş çayır ve mera alanları ile hayvancılık şehridir. Bununla beraber ilin genelinde hububat, baklagil ve yem bitkileri üretilebilmektedir. Mikrokılima iklim özelliklerine sahip ilçelerinde (Kuzey ilçeler) narenciye, zeytin ve tropikal meyveler hariç ülkemizde yetiştirilen hemen her meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Aynı ilçelerde sera içerisinde ve açık alanlarda hibrit tohum kullanılarak, yine açık alanlarda hibrit ve normal tohum kullanılarak sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Bölgemizin gelir kaynağının büyük bir bölümü tarım ve hayvancılığa endekslidir.O yüzdendir ki en büyük çiftçi ailesi olan Tarım Kredi Kooperatifleri olarak bu coğrafyadaki görevimizin ve sorumluluklarımızın bilincindeyiz. İlimiz ve bölgemiz çiftçisine hizmetimiz mevcut faaliyetlerimiz yanında yeni projelerle de devam edeceğinin bilinmesini isterim. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, bölgede yeni projelerin startını verdik. Erzurum’dn Süt sığırcılığı projesini başlattık.

Erzurum ili Türkiye’nin en yüksek ve en soğuk illerinden biridir. Sert kara iklimi hüküm sürer. Kışlar çok soğuk ve karlı, yazlar çok sıcak ve kurak geçer. Senenin 150 günü karla örtülüdür. Yağış miktarı 460 mm’dir. Eriyen karlar akarsuları besler.

Erzurum ilkbaharda yemyeşil, kışın beyaz, yaz ve sonbaharda sapsarı (bozkır) görünümündedir. Orman ve fundalıklar yüzölçümün % 9’udur. 1900-2000 m yükseklikte sarıçam ve meşe ağaçlarından ibârettir. Çayır ve mer’aları arâzinin % 68’ini kaplarken, ekili ve dikili arâzi % 18’dir. Ormanlar kuzeydeki dağların güneye bakan yamaçlarındadır.

Erzurum’da Yetiştirilen Önemli Tarım Ürünleri

buğday,
arpa,
çavdar,
fiğ (hayvan yemi),
mercimek,
pancar,
ayçiçeği,
korunga
elma,
armut,
erik,
vişne,
kiraz,
ceviz,
ayva,
kayısı
kızılcık
Top